Aktiviti scrub beberapa kali seminggu ini baik Pengelupasan kulit, ia boleh menghalang banyak masalah kulit. Dengan begitu banyak jenis scrub wajah di pasaran seperti FV Jojoba Scrub, Ia bukan masalah untuk mendapatkan scrub dari pasaran. Ada juga yang memilih untuk membuat scrub buatan sendiri dengan bahan-bahan yang ringkas. Tapi Rajin ke kita nak buat scrub setiap hari ?

 

Apa manfaat yang boleh anda harapkan dengan menggunakan scrub ni? dibawah ada 7 jawapan yang pasti anda mahu tahu.

>> FV Jojoba Scrub 30ml Untuk Kulit Bermasalah Jeragat

7 Faedah Terbaik hasil aktiviti scrub kulit anda:

Sekiranya anda tidak tahu kenapa anda mesti lakukan aktiviti pengelupasan kulit, sekurang-kurangnya lakukanlah sekali seminggu, berikut adalah .

 

 

1. Untuk Kulit Bersih :

Scrubbing akan menghasilkan kulit bersih bebas dari kotoran, minyak, dan peluh. Sebenarnya, pembersih dan pencuci muka tidak dapat membersihkan segala kotoran yang terkumpul di kulit wajah anda.

 

2. Bebaskan Kulit Anda Daripada ? :

Kulit berkeringat juga menimbulkan kulit kering tidak sekata. Ia membolehkan sel-sel mati terkumpul untuk jangka masa yang lama. Dengan mengamalakan amalan  penggunaan scrub dapat membantu anda mengatasi kulit yang lemah dan mati.

 

 

3. Membantu Mengeluarkan Sel-sel Mati:

Sel-sel mati akan membuat kulit anda menjadi kusam dan nampak letih.  Macam mana nak hilangkan kulit kusam ni ? Cara adalah dengan amalkan penggunaan scrub 2-3 kali seminggu. Pasti masalah kulit kusam dan tak sekata akan hilang.

 

 

4. Menjadikan kulit lebih mulus dan Glowing:

Pengelupasan sel-sel kulit mati sebenarnya boleh membuat kulit anda menjadi lebih cerah.

 

5. Mengurangkan Parut Jerawat:

Dengan membuang sel kulit mati membantu dalam menghapuskan parut jerawat. Gosok scrub  di muka anda untuk merawat tanda hitam yang ditinggalkan oleh jerawat.

 

6. Untuk Kulit Licin:

Kulit licin adalah kunci kepada kepada kulit lebih cantik. Scrub bukan sahaja akan menjadikan kulit anda kelihatan licin, tetapi ia juga akan menjadikannya lembut dan sihat dari dalam.

 

7. Meningkatkan Tekstur Kulit Anda:

Menggosok kulit anda memberi kulit bersih dan halus dengan tekstur yang lebih baik.

 

Di facial valet, terdapat satu scrub khusus untuk rawatan jeragat, dapat memberikan 7 manfaat seperti diatas. Facial valet Organik Jojoba Scrub 30ml

Dibawah ada satu cara untuk anda buat sendiri scrub dirumah.

Skrub Teh Hijau + Madu + Gula

Teh hijau yang digunakan untuk kulit membantu melambatkan penuaan dan mengurangkan kedutaan dan noda serta memperbaiki tisu parut. Manakala madu mempunyai pelembap yang besar dan ciri-ciri antibakteria.

Bahan-bahan :

Teh hijau
Gula
Madu

 

Cara-cara :
  1. Bancuh secawan teh hijau menggunakan air panas dengan kepekatan yang kuat.
  2. Teh hijau yang baik adalah teh hijau serbuk berbanding teh hijau dalam uncang.
  3. Kemudian tuangkan satu atau dua sudu teh ke dalam mangkuk.
  4. Biarkan teh hijau itu sejuk.
  5. Setelah teh hijau sejuk masukkan gula ke dalam teh yang disejukkan tadi sehingga adunan menjadi kental dan boleh digosok ke kulit wajah anda.
  6. Tetapi pastikan masih dama keadaan basah. Akhir sekali masukkan satu sudu madu dan gaul sebati.